˝Cocktail Attire˝
Kaj obleči ob vabilu na koktajl zabavo?

Juhu, poletje je, z njim pa ponovno sproščena druženja, pikniki, vrtne zabave in koktajl dogodki. Kaj obleči takrat, ko ob vabilu dobimo pripis kakšen naj bi bil dress code? Če se vabilu odzovemo mislim, da je lepo, da upoštevamo željo organizatorja zabave in se ob tem zabavamo, ali si celo dovolimo in gremo iz svoje cone udobja. Upoštevanje kodeksa ni le vljudno, ampak nam pomaga, da se v okolici počutimo sproščeno.
Modni slogi, ki jih danes poznamo, so vse tam od ležernosti do stroge formalnosti. Koktajl oblačila so nekje vmes. Odražajo slog, ki je med sproščenim vsakdanjim videzom in poklicno formalnostjo, vmes pa pušča veliko prostora za osebno noto.
V spodnjem zapisu boš dobil/a vse informacije, kaj je primerno in čemu se raje izogibaj. Prav tako boš v njem našla tudi kaj naj bi oblekel tvoj partner.

Kaj koktajl izgled sploh je? In iz kje izvira?
Primarni cilj koktajl obleke je ustvariti eleganten videz. Je pol formalni slog oblačenja za ženske in moške, zasnovan za pozne popoldanske ali zgodnje večerne dogodke.
Leta 1940 je bil Christian Dior prvi, ki je svojo kreacijo poimenoval koktajl obleka. Zasnovana je bila tako, da zapolni prostor med ležernimi dnevnimi in modnimi večernimi kombinacijami. Zato je koktajl obleka bolj elegantna od dnevne, a bolj ležerna od uradnih večernih videzov. 
Včasih je koktajl slog bil orodje za definiranje družbenega razreda in moči. V zadnjem stoletju je doživel več sprememb v slogu, estetiki in funkcionalnosti.
Koktajl dress code lahko danes srečamo na večernih praznovanjih, gledališčih, rojstnodnevnih zabavah, dogodkih po službi, srečanjih in profesionalnih okoljih. Oblek obstaja veliko vrst glede na priložnost, lokacijo in čas dogodka.

Koktajl izgled za ženske
Ženski izgled naj bi imel lepo ravnovesje med tradicionalnim in ležernim ter elegantnim in udobnim. Outfit naj ne bo strogo konzervativen, še vedno pa zadržan in prefinjen. Obleke narejene iz razkošnih tkanin, kot sta svila in saten, okusno okrašene z bleščicami, vezeninami ali konzervativnimi potiski, bodo prava izbira. Ko se odpravljaš na tak dogodek imej v mislih, da videz, ki bi ga oblekla za nočni klub, ni najbolj primeren. S tem imam v mislih velike in globoke izreze ali preveč gole kože. Rob obleke naj bo v dolžini kolen. Če imaš raje daljše obleke, naj ne bodo preveč razkošne.
Obleko lahko zamenjaš tudi s kombinezonom. Lahko je v črni barvi, ali izbereš žive barve in vzorce, če se s tem bolj poistovetiš.
Tudi pri izbiri obutve bodi pozorna, da izbiraš nekaj v ravnovesju med modnim in ležernim. Petke s špico spredaj so preveč uradne, zato raje izberi odprte sandale s peto, s katero se boš počutila uglajeno, vendar še vedno udobno. Izbiraš lahko med nevtralnimi barvami ali pa posežeš po bleščicah ali cvetličnem vzorcu.
  Dodatki, ki se bodo ujemali s tvojo koktajl obleko, so krasen način, da pokažeš svojo osebnost, vendar poskusi ne pretiravat. Izogibaj se preveliki količini nakita, ali preveč izrazitim kosom, ki bi lahko popačili tvoj celoten izgled. Navsezadnje koktajl zabava ni Pepelkin ples 😊 Poskusi uskladiti dva izrazita kosa nakita. Na primer ogrlico z dodatkom za lase, ali uhane z nežnimi zapestnicami. Videz zaključi z elegantno torbico (clutch torbica je npr. dobra izbira), ki se ujema s čevlji.

Če na kratko povzamem DOs & DON’Ts: Če se udeležuješ formalnega dogodka poskrbi, da bo obleka ohranila zabavno, okusno in primerno stilsko ravnovesje. Izrezi in dolžina naj ne bosta prekratka, oblika naj ne omejuje tvojega gibanja.  Klasična mala črna obleka je super izbira, ker je pa ravno poletje, bi sama raje posegla po barvah. Čevlji naj bodo elegantni, vendar ne prestrogi, izogibaj se supergam in ostali športni obutvi. Spodnje perilo naj ostane suptilno. Še na tako sproščenih koktajl zabavah lahko neprimerno spodnje perilo zelo pokvari tvoj izgled. Izogibaj se vsemu kar je preveč mini, poskrbi, da se boš v vsakem trenutku počutila lagodno. Modni dodatki naj bodo pika na i tvojemu videzu, ne pretiravaj s količino ali velikostjo.

Koktajl izgled za moške
Izgled tvojega partnerja naj ne bi bil tako strog, kot na primer pri ˝black tie˝ ali ˝white tie˝ smernicah, še vedno pa to ne pomeni, da lahko obleče kar koli. Sam kraj dogodka mu bo dal namig, kako strog naj bo pri izbiri. Na primer, koktajl obleka za popoldanski obisk vinograda na prostem bi verjetno bila manj formalna kot obleka za poslovni večerni dogodek. Če v vabilu piše strogi kodeks oblačenja za moške, to pomeni, da sta suknjič in kravata obvezna, ne glede na vse.
Za bolj sproščen koktajl dogodek oblačenja pa lahko oblečete sproščen suknjič, ali jakno. Za hladnejše mesece, ali za pozne večerne dogodke, naj izbira temnejše odtenke oziroma svetlejše sive, ali modre, v toplejšem vremenu, ali zgodnjih večernih praznovanjih.  Kar zadeva čevlje, naj bodo elegantni, ujemajo naj se s pasom in izbranim slogom. Cela obleka (suit) velja za preveč elegantno izbiro za tako zabavo, zato so prednostne ločene obleke, na primer eleganten suknjič in hlače nevtralnih barv. Tako lahko ravne stisnjene hlače kombinirate z nenavadno živahnimi jaknami ali blazerji. Če se odločite za obleko, izberite tisto, ki je ne bi nosili v pisarni, naj bo drugačne barve ali blaga. Pri izbiri srajce greš lahko malenkost tudi v smer funky izbire ali pa izbereš bolj elegantno polo majico. Pri hlačah, se jeansa izogibaj v velikem krogu. Raje izberi hlače svetlih barv, ki se ti dobro prilegajo in so hkrati elegantne ter udobne. Pri obuvalu se lahko odločiš za oxfordke, ki se bodo ujemale z modnimi dodatki na zapestju. Pravila za dodatke h koktajl obleki za moške, so preprosta; ni se ti treba obremenjevati z nobenim od dodatkov bolj formalnih dogodkov. To pomeni brez metuljčka, brez manšetnih gumbov in brez žepa. 

Če na kratko povzamem DOs & DON’Ts:
 Izogibaj se jeansu, tudi črn jeans je preveč casual za koktajl zabavo. Izogibaj se supergam. Dodatki naj bodo ujemajoči in skromni. Izgled naj ne bo preveč uraden, izogibaj se nošenju metuljčka in manšetnim gumbom. 

Če so ti moji nasveti pomagali pri izbiri, se lahko poslikaš in mi pošlješ fotko, z veseljem pogledam tvojo izbiro.